/Waarde domeinnaam
Waarde domeinnaam 2018-03-20T12:52:02+00:00

Waarde domeinnaam

Een domeinnaam is een waardevol marketinginstrument dat zijn waarde behoudt.

Net als in de echte wereld, draait het in de virtuele wereld om bereikbaarheid. Een herkenbare domeinnaam is een effectieve manier om uw bedrijf of uw producten/diensten onder de aandacht te brengen bij een wereldwijd publiek.

Domeinnamen worden vaak vergeleken met onroerend goed. Immers, net als grond worden ze steeds schaarser. De waarde van onroerend goed wordt met name bepaald door de locatie. Maar op internet zijn geen fysieke locaties, alleen websites die allen met een paar muisklikken te vinden zijn. Maar hoe krijg je een websurfer zover dat hij op jouw naam klikt? Juist, die actiebereidheid wordt mede bepaald door de kwaliteit van je domeinnaam. In bijna elk land van de wereld voltrekt de aanvraag en registratie van domeinnamen zich in een steeds sneller tempo.

De waarde van een domeinnaam is niet eenvoudig te bepalen. Een domeinnaam vertegenwoordigt soms een grote waarde. Daarom koppelen grote bedrijven vaak meerdere domeinnamen aan hun websites, en zijn zij bereid daar fors in te investeren.

Hieronder treft u een aantal factoren die zeker van invloed zijn op de prijsbepaling.

Voor een .nl domein betaalde men in 2017 gemiddeld € 3.728,- (anderhalf jaar geleden was dit € 3.399,-).

Extensie domeinnaam
Belangrijk bij de waardebepaling van een domeinnaam is dat de naam taalkundig correspondeert met de extensie. Voorbeeld: werk.nl en arbeit.de.

Generieke domeinnaam
Algemene of logische namen (keukens.nl) zullen spontane bezoekers opleveren die interesse hebben in een keuken. Ook zijn deze namen gemakkelijk te onthouden.
Algemene domeinnamen vertegenwoordigen een hogere waarde omdat zij een deel van de zoekende internetter automatisch afvangt doordat deze domeinnamen vaak interactief rechtstreeks in de URL-balk worden ingetypt.

Trefwoord domeinnaam
In zoekmachines wordt gezocht op woorden of combinaties van woorden. Zoekmachines zijn gevoelig voor domeinnamen waar zoektermen in voorkomen. Hierdoor bestaat de kans op een hogere ranking bij zoekmachine resultaten. Uiteraard dient er wel een website geactiveerd te zijn voor de desbetreffende domeinnaam.

Branche domeinnaam
Domeinnamen kunnen ondergebracht worden in een branche. Niet in iedere branche kunnen domeinnamen voor veel geld worden verkocht. Financieel gerelateerde domeinnamen zullen meer geld opleveren dan domeinnamen gerelateerd aan vrijwilligerswerk.

Commerciële mogelijkheden
Indien een domeinnaam inkomsten genereert, wordt de domeinnaam waardevoller. Inkomsten kunnen bijvoorbeeld voortkomen uit het verkopen van producten, affiliatie marketing of door het plaatsen van advertenties. Ook het genereren van leads, het verhuren van de domeinnaam of het verhuren van een sub domeinnaam behoren tot de mogelijkheden om inkomsten te genereren.

Aantal potentiële kopers
Een domeinnaam is uniek en kan maar aan 1 partij vergeven worden. Bedrijven die strategische domeinnamen in hun bezit hebben kunnen hier ten opzichte van hun concurrenten veel voordeel mee behalen. Als er meerdere partijen in de markt zijn die belang hebben bij het verkrijgen van een specifieke domeinnaam zal de prijs hierdoor aanzienlijk stijgen.